08. Jan 2018

"Капљицу" са Јелице пију Немци и Енглези

ЧАЧАК - Традицију прављења ракије, стару више од 150 година, наследио је од својих предака Предраг Предо Продановић (47) из Придворице код Чачка, и за мање од деценију и по постао најпознатији чачански произвођач брендиране ракије. За његову „капљицу“, којој је наденуо име „јелички дукат“, јер је пече од шљиве коју узгаја на источним падинама Јелице, чуло се на свим континентима. Продановићи годишње у иностранство извезу око 1.000 боца ове ракије.

 

- Одвајкада је Придворица, као и Јездина и Лозница, на обронцима Јелице, била позната по виноградарству и по томе што на њеној земљи одлично успева воће које производи доста шећера - започиње нам причу Предо. - Зато сам проширио засаде шљиве на имању, па сада под шљивом имам око осам хектара, што је више од 3.500 стабала. Почетком овог века желео сам да проверим каква је то ракија која ми стоји у бурадима дуго година, па сам на Сајму у Новом Саду 2002. године добио награду - шампион квалитета. Тада сам почео озбиљно да се бавим производњом ракије и њеним брендирањем.


Више можете прочитати овде